Faaliyet Tipi:
Sema Etkinliği
Neler yapıyoruz:
Sema etkinliği kapsamında belirlenen günler içerisinde hiç durmadan çalan müzik eşliğinde sema düzenlenmesi
Tarihler:
Tümata tarafından belirlenen yer ve etkinlik tarihlerinde sayfamızdan takip edebilirsiniz.
Sema Etkinliği Tarihçesi
Ahmet Eflaki’nin Ariflerin Menkıbeleri adlı eserinde Hz. Mevlana’nın üç gün üç gece, yedi gün yedi gece, on altı gün on altı gece ve kırk gün kırk gece hiç durmadan sema yaptığı yazılıdır.
Hz. Mevlana zamanındaki sema, geniş katılımlı, cezbeye dayalı bir etkinlik olarak aktarılmaktadır. Günümüzde, resmi açıdan mukabele adı verilen sema töreni ise, otuz-otuz beş dakika ile sınırlı bir etkinlik haline gelmiştir. Bunun sebebi, Hz. Mevlana’dan üç yüz elli sene sonra yaşayan Adil Çelebi isimli Mevlevi şeyhinin, bir murakabe (meditasyon) sırasında aldığı bir imajla semayı bugünkü hale getirmesi, yani değiştirmesidir.


Etkinliklerimiz
1998 yılında, İsviçre’de bir seminerde bu konunun bahsi geçmiş, orada hazır bulunanların Hz. Mevlana zamanında yapılanlara benzer bir sema tertiplemek istemeleri üzerine İsviçre’de 3 gün 3 gece sema yapılmıştır. Adı geçen etkinlikte sema 3 gün 3 gece hiç durmamış, semazenler değişmiştir. Müzik hiç durmamış, müzisyenler değişmiştir.
İsviçre’de yapılan 3 gün 3 gecelik sema, katılan herkesin fevkalade memnun kalması sebebi ile benzeri çalışmalar için bir başlangıç teşkil etmiştir. Bu ilk uzun semanın ardından, İsviçre, Türkiye, Almanya, Avusturya ve İspanya’da çok sayıda sema düzenlenmiştir. Bu beş ülkede günümüze kadar yapılan semaların uzunlukları ve sayıları aşağıda listelenmiştir:
- 31 defa 3 gün 3 gece
- 5 defa 5 gün 5 gece
- 7 defa 7 gün 7 gece
- 1 defa 9 gün 9 gece
- 1 defa 16 gün 16 gece
- 3 defa 40 gün 40 gece
- 1 defa 66 gün ve 66 gece
- 1 defa 99 gün ve 99 gece
- 1 defa 114 gün ve 114 gece
99 gün ve doksan dokuz gece semanın son anlarında, etkinliğin sona ermesi gerektiği halde katılımcıların devam etmek istediği gözlenmiştir. Buradan hareketle bir sonraki etkinliğin süresinin ne olacağı hakkında yorumlar yapılmış, fikirler öne sürülmüş ve en nihayet 114 gün 114 gece sema yapılması kararlaştırılmıştır. 1 Mayıs 2017’de başlayan etkinlik, 23 Ağustos 2017’de tamamlanmıştır.
Bir önceki uzun sema etkinliğinin süresi, Allah’ın güzel isimlerinin sayısından esinlenerek 99 gün olarak belirlenmiştir. 114 gün sema etkinliğinin gün sayısı ise Kuran-ı Kerim’deki sure sayısından yola çıkılarak tayin edilmiştir.
Sema etkinliklerimizde esas prensip olarak semanın hiç durmamasına; müzik ve zikrin hiç susmamasına çalışılmaktadır. Bunun için semazenler ve müzisyenler nöbetleşe görev almaktadır. Daha önce bu tip çalışmaların başarılı örnekleri sergilenmiştir.
Umuyoruz ki, bu çalışmaları sürdürebiliriz; herkes kendi benliğinde semanın özünü ve anlamını bulur, semanın eğitici yönünü deneyimler.
- Tümata Sema Etkinlikleri
- Sema Nedir ?
- Hz. Mevlana’nın yaptığı semaın özellikleri
- Katılım
- Semanın genel kuralları
- Semahane
- Müzik
- Temizlik ve hijyen
- Giyim Kuşam
- Konuşma ve Gürültü
- Düzen
- Mutfak ve Yemek
- Bunları etkinliğimizde istemiyoruz.
Kimler katılabilir?
Sema etkinlikleri konuya samimi bir ilgisi ve saygısı olan herkese açıktır.
Katılım şartları nelerdir?
Etkinliklerimiz kaynağını İslam’dan, ilhamını Hz. Mevlâna’dan almaktadır. Katılımcıların bunu kavramış olarak gelmelerini ve etkinlik mekanındaki davranışlarını bu doğrultuda düzenlemelerini bekliyoruz.
Çeşitli milletler ve kültürlerde giyim, davranış biçimleri ve hijyen anlayışı farklılıklar göstermektedir. Buradan hareketle, etkinliğin denge ve uyum içinde gerçekleşmesi için bazı temel prensiplerin -kuralların- belirlenmesi zaruriyeti doğmuştur.
Etkinliğin tamamına katılma zorunluluğu yoktur. Hepimiz içimizden geldiği ve imkanlarımızın elverdiği süre boyunca katılıyoruz.
Etkinliğe katılma kararını vermeden önce lütfen tüm kuralları okuyun.
Tam olarak ne yapacağız?
Sema, bu etkinliğin asıl amacıdır. Katılımcıların bunu anlamalarını planlarını buna göre yapmalarını umuyoruz. Ayrıca, semanın sürebilmesi için yapılması gereken pek çok iş de söz konusudur. Tüm işler da gönüllüler tarafından yapılmaktadır.
Bununla birlikte, böyle uzun bir etkinlikte sema ve çalışma haricinde bazı faaliyetlerin olması da doğaldır. Dergahın bulunduğu Gökçedere, Termal, doğal güzellikler bakımından oldukça zengindir. Yakındaki köye ya da ormana yapılacak yürüyüşler, termal su banyoları burada geçirdiğiniz süreyi daha keyifli kılacaktır.
Etkinlikte sıradan bir gün
Mutfak gönüllüleri,
müzisyenler ve gecenin geç saatlerinde sema yapanlar genellikle zamana bağlı bir çeşit nöbet sistemi uygulamak durumunda kalıyorlar. Bunun dışındaki faaliyetler için pek belirli bir plan yok.
08:00 civarı hazırlanan kahvaltıyı günün başlangıcı kabul edebiliriz. Ancak kimi katılımcılar, gece boyu sema yaptıktan sonra bu saatlerde dinlenmeye çekiliyorlar.
Gün içinde sohbetler ve müzik terepi seansları olabilmektedir.
Akşam yemeğinden sonra genellike bir Mesnevi sohbeti yapılmaktadır.
Ve tüm bunlar olurken sema ara vermeden sürmektedır.
Katılım ücreti nedir?
Etkinliğimizin belirli bir katılım ücreti yoktur. Ancak herhangi bir sponsorumuz da yoktur ve etkinliğin yemek, su, elektrik gibi tüm masrafları katılımcıların bağışlarıyla karşılanmaktadır. İmkanı olan her katılımcının bağış yapmasını umuyoruz.
Gönüllü çalışma
Sema etkinliğinin tüm işleri gönüllüler tarafından yapılmaktadır. Her katılımcının, elinden geldiği kadar gönüllü çalışmalar yaparak etkinliğe destek olmasını umuyoruz.
“Edep ya hu”
Sema etkinliklerimizde dünyanın pek çok farklı yerinden, pek çok farklı insan bir araya geliyoruz. Çeşitli milletler ve kültürlerde giyim, davranış biçimleri ve hijyen anlayışı farklılıklar göstermektedir. Buradan hareketle, etkinliğin denge ve uyum içinde gerçekleşmesi için bazı temel prensiplerin -kuralların- belirlenmesi zaruriyeti doğmuştur.
Bu etinlik temelini İslam’dan, ilhamını Hz. Mevlana’dan almaktadır. Dolayısıyla katılımcıların bu gelenek ve kültürün değerlerine uyum ve saygı göstermelerini bekliyoruz.
Madde madde sıralandığında uzun bir liste gibi görünse de, prensip olarak beş ana kural bulunmaktadır.
- Gürültü yapmayın. Başkalarını rahatsız etmeyin
- Kendinizin ve çevrenizin temizliğine özen gösterin
- Geleneğe olan saygınızı hem davranışlarınızla hem de giyim kuşamınızla gösterin.
- Zararlı ve yasa dışı maddeleri kesinlikle kullanmayın, bulundurmayın.
- Bu etkinliğin amacı sema yapmaktır. Semaya fiziken katılın.
Etkinliğe katılmadan önce lütfen tüm kuralları okuyun. Etkinliğe katılanlar kuralları okumuş ve kabul etmiş sayılacaklardır.
Sema bir ibadettir
Sema bir ibadet biçimidir. Semahanedeki davranışlarımızı buna göre ayarlayalım.
- Semahaneye çıkmadan önce abdest alalım.
- Semahaneye girerken ve çıkarken selam verelim.
- Semahanede konuşmayalım.
- Semahanede cep telefonu ile kesinlikle konuşmayalım
- Semahanede yemek yemeyelim ve sudan başka içecek tüketmeyelim.
- Semahanede, özel olarak belirlenen ve önceden ilan edilen zamanlar hariç, fotoğraf ve video çekimi yapmayalım.
Sağ elimiz kalbimizin üzerinde, başımızı hafifçe eğerek verelen selam, geleneğe, onu taşıyanlara ve uygulayanlar olan saygımızın bir ifadesidir.
Bu etkiniliğin bir parçası olalım
Sema, buraya toplanmamızın asıl amacı ve bizlerin önceliğidir. Lütfen planlamamızı, değerlendirmelerimizi ve davranışlarımızı bu bilinçle düzenleyelim.
- Sema hiç durmamaktadır. Özellikle gece geç saatlerde semanın devamına katkıda bulunmaya çalışalım.
- Semahanenin kalabalık olduğu saatlerde diğer semazenleri rahatsız etmemeye azami özen gösterelim. Böyle durumlarda öncelik semaya daha önce başlamış olanlardadır. Sonradan girenlerin önce dönmeye başlayanlara saygı göstermesi uygun olmaktadır.
- Semahane çevresindeki alan görevlilere ve genel kullanıma ayrılmıştır. Şahsi alanlar oluşturmayalım. Şahsi eşyalarımızı burada tutmayalım.
- Semahanede müzik hiç durmamaktadır.
- Günün belirli saatlerinde, bir görevli müziğin sorumlusu ve yetkilisi olmaktadır.
- Müziğe eşlik etmek için müzik sorumlusunun onayını alalım.
- Ritim aletlerimiz ile müziğe eşlik ederken gereğinden yüksek sesle ahengi bozmaktan ve çevreyi rahatsız etmekten kaçınalım. Bu konuda müzik sorumlusunun insiyatifine uyalım.
- Etkinlik mekanı içi ve çevresinde, semahane dışında müzik icrası hakkında görevlilere danışalım.
Genel temizlik gereklilikleri
- Etkinlik mekanına ayakkabıyla ya da dışarıda giydiğimiz terliklerle girmeyelim. Buna dışarıda çıplak ayakla gezdikten sonra ayağımızı temizlemeden girmemek de dahildir.
- Etkinlik mekanı içine ve etrafına hiç bir şekilde çöp atmayalım.
- Sigara, aşırı parfüm ya da beden kokumuzla çevremizdekileri rahatsız etmemeye dikkat edelim.
Tuvaletler, duşlar
- Tuvaletlere çıplak ayakla ya da iç mekanda giydiğimiz terliklerle girmeyelim.
- Tuvaletlere kesinlikle kağıt vb atmayalım. gider sistemimiz bu maddeleri kaldıracak yapıda değildir.
- Koku ve görüntü bakımından, tuvalet kapılarını kapalı tutalım.
- Tuvaletlerin temizliği gönüllüler tarafından yapılmaktadır. Temizlik listesine kayıt olmak ve temizlik ayrıntıları hakkında görevlilerle görüşelim.
Çamaşır asma ve toplama
Herkes kendi çamaşırlarından sorumludur. Çamaşırlarımız bahçeki ağaçlara gerili iplerde kurutabiliriz. Lütfen kuruyan çamaşırlarınızı ipte bırakmayalım. Sırada kuruyacak daha çok çamaşır var.
Meydanın ve bahçenin temizliği, gönüllülük
Etkinlik mekanının tüm alanlarının temizliği, tıpkı diğer işler gibi, gönüllüler tarafından yapılmaktadır. Gönüllü olmak ve temizlik ayrıntıları hakkında görevlilerle görüşelim.
Bu manevi bir çalışmadır; geleneğinde davranışlar, giyim kuşam, oturma kalkma ile ilgili, saygı temelli bazı kurallar bulunmaktadır. Konuşmamızda, hareketlerimizde, oturuşumuzda içinde bulunduğumuz mekana ve onun temsil ettiği geleneğe olan saygımızı belli edelim.
Her kültürün cinselliği algılayışı farklıdır. Başkalarının maneviyat anlayışıyla çelişebilecek, cinselliği çağrıştırabilecek davranışlardan kaçınalım.
Giyimimizi, İslam geleneğini temel alan bir etkinlikte bulunduğumuz bilinciyle düzenleyelim. Yaz aylarında hava sıcak olsa da, giyimimizde mütevazi bir üslubu koruyalım.

Giyim: Omuzlar, göğüs, sırt ve bacakları örtecek şekilde giyinelim.
Manevi çalışma, öğrenmek demektir. Öğrenmeye açık olmak hepimizin yararınadır.
- Etkinlik alanı içindeki sessizliğin korunması son derece önemli ve gereklidir.
- Sema hiç durmadan sürdüğü için, günün her saati uyuyanlar olabilir. Yüksek ses ve gürültüden kaçınalım.
- Çadır bölgesi dinlenme ve uyku amaçlıdır. Lütfen burada konuşmayalım.
- Tüm katılımcılar kendi eşyalarından sorumludur.
- Etkinliğin düzeni için çantalarımızı görevlilerin gösterdiği yerlere düzgün bir şekilde yerleştirelim.
- Değerli eşyalarımızı görevlilere teslim edebiliriz.
- Etkinlik mekanın genel temizliği ve düzeni tüm katılımcıların sorumluluğundadır.
- Ayakkabılarımızı girişteki raflara yerleştirelim. Kapı önünde bırakılan ayakkabılar giriş çıkışı zorlaştırmaktadır.
- Mutfağa ve kilere yalnızca görevliler ve onların belirlediği yardımcılar girebilir.
- Etkinlik mekanında kahvaltı, öğle ve akşam olmak üzere üç öğün yemek çıkmaktadır.
- İhtiyaç olduğunda kullanılabilmeleri bakımından mutfak eşyasının mutfağa iadesi büyük önem taşımaktadır. Lütfen aldığımız tabak, bardak, çatal, kaşık vb eşyaları işimiz biter bitmez mutfağa iade edelim.
Gönüllü çalışma
Sema etkinliğinin tüm işleri gönüllüler tarafından yapılmaktadır. Her katılımcının, elinden geldiği kadar gönüllü çalışmalar yaparak etkinliğe destek olmasını umuyoruz.
Mutfak görevlilerine yemek yapımı, bulaşık ve temizlikte yardım edebiliriz. Bunun için görevlilere başvurabiliriz.
Bu manevi bir çalışmadır. Hem kendimizin, hem de bütün olarak etkinliğin enerjisini temiz tutmak için zararlı ve/veya kanunen yasak maddelerle ilgili olarak bazı prensiplerimiz var:
Sigara
Etkinlik mekanına mümkün olduğunuca uzakta belirlemeye çalıştığımız sigara içilebilir alanlar dışında, Etkinlik mekanının içinde ve çevresinde sigara içmiyoruz.
Alkol
Alkol gibi etkinliğin amacıyla örtüşmeyen maddelerin bu mekanda kullanımını istemiyoruz. Sarhoş edici ve keyif verici madelerin tesiri altındayken etkinlik mekanına gelinmesine kesinlikle izin vermiyoruz.
Uyuşturucu
Uyuşturucu maddelerin kullanılması, bulundurulması ve satılması Türkiye Cumhuriyeti kanunlarınca yasaktır. Etkinlik mekanı ve çevresine bu maddelerin getirilmemesi için, kanuni yollar da dahil olmak üzere elimizden geleni yapacağız.